De #PK20

De komende paar weken ben ik druk bezig met het fotograferen van de #PK20 – oftewel de stoere ambtenaren/mannenkalender in Pirelli-stijl.  Deze kalender maken we samen met een aantal mensen ten behoeve van KIKA — het Kinderen Kankervrijfonds.

Wat is het idee? We fotograferen 12 mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de overheid op allerlei verschillende manieren. Ze zijn allemaal ‘overheid 2.0’, dat wil zeggen: rechtdoorzee, efficiënt, oplossingsgericht, hardwerkend, netwerkend en gebruik makend van de nieuwste media en technieken. Mijlenver verwijderd van de ambtenaar zoals deze in het algemeen bekend is, dus. Mensen met hart voor de publieke zaak die er helemaal voor gaan — en dat ook willen uitstralen in deze foto’s.

Het idee is van Sabine Gerrese, directrice van Disgover, een bedrijf dat high-potentials begeleid in het beginnen van een loopbaan in de publieke sector. Via een tweet liet ze de wereld weten dat ze op zoek was naar een fotograaf die — belangeloos — wilde meewerken aan het maken van een Pirellikalender. Dat woordje ‘belangeloos’ betekent meestal dat fotografen niet zullen reageren. Maar de Pirellikalender is de meest exclusieve kalender ter wereld — en iedereen die een kalender in die stijl wil maken, heeft mijn interesse.

De 2010-versie van de Pirellikalender werd gefotografeerd door niemand minder dan Karl Lagerfeld. Na overleg hebben wij besloten in zijn stijl door te gaan. Dus: zwart/wit, sterke contrasten, hard licht. En brutale blikken en gedurfde beelden. De uiteindelijke beelden blijven natuurlijk topgeheim totdat de kalender gepubliceerd is — maar zo nu en dan hebben we een teaser, zoals bovenstaande foto.

Iedereen die meewerkt, doet dat voor niks. Allemaal hebben we op onze eigen manier geworsteld met kanker — bij een vriend, vriendin of familielid. Zelf werd in 2001 bij mij kanker geconstateerd. Gelukkig ben ik enkele jaren geleden helemaal gezond verklaard — maar de wanhoop en angst van die periode vergeet ik nooit. Mooi dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen kanker.

Inmiddels hebben we allerlei ambtenaren die mee willen doen, maar ook een burgemeester, enkele mensen die de overheid adviseren en waarschijnlijk twee Tweede Kamerleden — eindeloos gaaf natuurlijk!

Op de speciale facebookpagina kun je het project in de garen houden. En de komende tijd zal er druk over deze kalender worden getweet met hashcode #pk20. Volg je ons?